13.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Η χειρότερη ανομβρία των τελευταίων 40 ετών στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Ούτε το ξηρότερο έτος των τελευταίων 40 χρόνων οι βροχοπτώσεις δεν ήταν τόσο μειωμένες όσο φέτος, όπως προκύπτει από τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία βροχοπτώσεων στην Κρήτη της Διεύθυνσης Υδάτων.

Τα στοιχεία έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στην Κρήτη, αλλά και τη δραματική λειψυδρία, η οποία έχει κινητοποιήσει συναρμόδιους φορείς και αρχές. Με βάση τα στοιχεία, οι φετινές βροχοπτώσεις που υπολογίζονται σε 3,8 δισεκατομμύρια κυβικά είναι χειρότερες ακόμα και από αυτές της περιόδου 1989 – 1990, που θεωρούνταν η πιο ξηρή  των τελευταίων 40 ετών όπου οι βροχοπτώσεις έφθασαν τα 4,1 δισεκατομμύρια κυβικά. Η πιο υγρή περιόδος των τελευταίων 40 ετών θεωρείται το έτος 2002 – 2003, όπου στην Κρήτη είχαν πέσει 12 δισεκατομμύρια κυβικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την έκθεση από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνο Κριτσωτάκη, το μέσο ποσό βροχόπτωσης υπολογίζεται σε 7,6 δισεκατομμύρια κυβικά ανά έτος, ποσό το οποίο είναι διπλάσιο από την ελάχιστη φετινή βροχόπτωση.

Σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύονται, φαίνεται ότι από την ξηρασία επλήγησαν υπερβολικά οι νομοί Λασιθίου, Ηρακλείου, με το Ρέθυμνο να δέχεται κάποιες σχετικές βροχοπτώσεις, ενώ ο νομός Χανίων είναι εκείνος που δέχθηκε τις «περισσότερες» βροχοπτώσεις τη φετινή χρονιά, αναλογικά πάντα με τα πολύ χαμηλά δεδομένα βροχοπτώσεων.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρήτη κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη νέα λίστα του Conde Nast Traveller,...

ΚΚΕ: “Αθλιότητα της κυβέρνησης να κλείνει τους δρόμους που οι αγρότες αφήνουν ανοιχτοί”

Κατηγορίες προς την κυβέρνηση και την αστυνομία, για το κλείσιμο των δρόμων...

Όταν η ανεξιθρησκεία κτυπούσε την πόρτα της Μεσογείου

Του Γιώργου Ουρανού Δεν γνωρίζουμε αν έχει υπάρξει ποτέ στον...